Main Sponsor for Muzikal Gamat Season 2 @ MaTiC

SPECIAL TICKETS OFFER BY HEALWELL PHARMACEUTICALS SDN BHD

Great News! Courtesy of Healwell Pharmaceuticals Sdn Bhd, we are offering tickets for Muzikal Gamat2 at the price RM35 for shows on 14, 15, 16, 17, 18 & 21 March 2010, 8.30pm.
You may purchase your tickets at House of Healin, Giant Kelana Jaya.
This package is inclusive of program book, supper & meet the artists session.
Hurry! Only 100 tickets are available each nite.
Contact: 017-378 5333 (Hazri), 016-660 4025

Sunday, February 28, 2010

Ziana, Misha Meriahkan Gamat @ Berita Harian

Berita Harian, 25 Feb 2010
http://www.bharian.com.my/Current_News/BH/Thursday/Hip/20100225074348/Article/

Oleh Zaidi Mohamad


Kedua-duanya tampil kali pertama dalam pementasan muzikal


INI kali pertama dua penyanyi hebat di pentas nyanyian, Ziana Zain dan Misha Omar memberanikan diri untuk terbabit dalam pementasan teater. Masing-masing mempunyai alasan tersendiri memilih lakonan di pentas untuk terus menguji bakat mereka iaitu menerusi teater muzikal Gamat arahan Zaifri Husin.


Bakat mereka sudah terbukti bukan hanya di bidang nyanyian, malah kedua-duanya sudah pernah bergelar pelakon TV dan filem. Mereka juga sudah bergelar ibu. Jika Ziana sudah menjadi ibu kepada empat anak, manakala Misha bergelar ‘ibu’ kepada anak angkat bernama Muhammad Adam Emir (Adam).


Teater Gamat 2 yang akan dipentaskan Mac depan sama seperti pementasan teater muzikal Ibu Zain beberapa tahun lalu yang julung kalinya dipentaskan di Istana Budaya tetapi untuk musim kedua bertukar lokasi ke Auditorium Pusat Pelancongan Malaysia (MATIC). Ia masih diterbitkan oleh produksi yang sama iaitu CTRA Production.


Seperti biasa juga, apabila berubah lokasi dari besar ke kecil pasti membabitkan pengurangan barisan pelakonnya pula. Jika teater Gamat pertama membabitkan 91 pelakon, tahun ini ia dikuncupkan menjadi 47 orang sahaja. Selain mengekalkan watak utama Ibu Gamat yang dilakonkan Amy Mastura, Gamat kali ini juga menampilkan watak baru seperti Profesor Gamat dan Ketua Obor-Obor yang dilakonkan Ziana.


Bagi Ziana watak antagonis yang dipegangnya itu diterima dengan lapang dada. Kata penyanyi yang bakal muncul dengan single baru berjudul Pawana itu, sebelum ini penerbit teater Gamat ini iaitu Siti Rohayah Attan (Kak Roy) pernah merisiknya untuk menjadi sebahagian daripada pelakonnya.


“Sudah dua kali Kak Roy mengajak saya berlakon. Ini kali ketiga tawaran daripadanya dan kebetulan masa bersesuaian, lalu tiada sebab untuk saya menolak. Kebetulan saya tidak sibuk dan baru habis berpantang selepas melahirkan anak kembar.


“Lagipun teater ini sesuai untuk ditonton seisi keluarga yang sekali gus mengingatkan kepada anak saya. Malahan anak sulung saya, Aiman sendiri pun sukakan kehidupan laut. Dia sukakan subjek Sains. Secara tak langsung, anak-anak saya boleh menonton dan mempromosikan kepada kawan-kawan,” katanya yang datang berbalut di kedua belah tangannya gara-gara terkena air panas ketika mahu menyediakan teh tarik di rumahnya baru-baru ini.


Dalam perkembangan lain, Ziana akan mula sibuk pada tahun ini. Selepas selesai pementasan teater Gamat 2 mulai 12 hingga 22 Mac depan, dia akan terbabit dengan Mentor musim keempat.


“Selain itu saya akan memikul tanggung jawab sebagai hos program Hip TV di TV9 tak lama lagi. Malahan bermula esok hingga Ahad ini, saya akan terbabit sebagai penyanyi jemputan untuk teater muzikal Antara arahan Ellie Suriati menyanyikan tiga buah lagu.


“Single Pawana masih menunggu waktu yang sesuai untuk dimainkan. Pada peringkat awal ia sepatutnya diedarkan syarikat EMI. Bagaimanapun selepas penutupan syarikat itu, saya perlu mendapat surat pelepasan dan melalui prosedur yang betul sebelum single itu diedarkan di stesen radio,” kata ibu kepada anak kembar berusia tujuh bulan yang diberi nama Siti Noor Kaseh dan Muhamad Ariel.


Terlanjur bertanya mengenai anak kembarnya itu, isteri kepada Armin Zaharin itu akan mengadakan satu majlis dalam masa terdekat untuk mendedahkan wajah anaknya itu yang sentiasa ditunggu-tunggu rakan media dan peminat.


“Bayi kembar saya pun semakin sihat. Jadi saya rasa sudah tiba masanya untuk saya menayangkan anak kepada tatapan umum nanti. Jangan risau, pasti rakan media akan diundang ke majlis ini,” katanya.


Misha jadi Dara
Misha Omar pula memegang watak Ketua Buntal yang pernah dipegang Natasha Hudson sebelum ini. Tawaran ini diterima pengacara Sehati Sejiwa itu beberapa minggu lalu. Misha dan kakaknya yang turut merangkap sebagai pengurus berbincang selama empat jam dengan Kak Roy bagi mempertimbangkan tawaran watak terbabit.


“Secara kebetulan, saya memang rapat dengan Amy Mastura yang turut berlakon teater ini pada siri pertama. Apabila Amy bercerita sebelum ini, saya sendiri berasa teruja. Malangnya, dek kesibukan, saya tak berpeluang menontonnya tahun lalu.


“Saya tertarik dengan watak ini dan yakin dapat melakukannya sebaik mungkin. Teater ini juga lebih santai dan tiada protokol, jadi saya bebas melakukan tambahan spontan untuk menceriakan karakter itu.


“Daripada segi komitmen dan masa, saya tiada masalah. Saya akan memulakan latihan pada 22 Februari ini,” katanya yang baru mendapat lampu hijau daripada syarikat rakamannya untuk membincangkan album studio seterusnya pada tahun ini.


Dalam pada itu, Misha turut mengesahkan akan terbabit dalam pementasan teater muzikal Uda & Dara arahan Datuk Razali Razali. Misha akan membawakan watak Dara dan ia bakal dipentaskan Julai ini di Istana Budaya. Ketika ini, Misha memberitahu watak Uda belum diketahuinya.


“Saya menghadiri uji bakat teater ini, dan Datuk Rahim sendiri menjadi panel penilai uji bakat. Menggeletar lutut juga saya jadinya ketika diuji bakat. Apatah lagi karya ini agak berat dan serius hasil cetusan Allahyarham Datuk Dr Usman Awang,” katanya sambil memberitahu anak angkatnya juga sedang diintai untuk berlakon sama dalam Gamat 2.

No comments: